go back to MMC Chiptuning front page

Chiptuning gyakran ismételt kérdések

  1. Milyen hatásai vannak a chiptuningnak az auto motorjának élettartamára nézve?

Működésüket tekintve a hagyományos szívómotoroknak szinte képtelenség zavart okozni a chiptuning alkalmazásával (ez alól kivétel, ha hibásan van beállítva) vagyis elmondható, hogy a chiptuningolt motorok teljesítménye gyakorlatilag bátran növelhető. Ezzel szemben a turbós és kompresszoros motorok teljesítménye még nagyobb mértékben növelhető, ezért ha egyes határokat túllépünk, ezek a motorok gyorsabban elhasználódhatnak. De szerencsére a profi tuningcégek teljes tudatában vannak ezeknek a határoknak, így annak érdekében, hogy megkíméljék a motort, nem lépik túl ezeket a limiteket (bár vannak olyan esetek, mikor a kocsi tulajdonos maga kéri, hogy essünk át a ló túloldalára, ezzel kockázatot vállalva). Mindkét motorfajtánál azt mutatja a gyakorlat, hogy a motor élettartamát inkább a sofőr vezetési módszerei befolyásolják, mintsem az, hogy rendelkezik-e tuninggal a motor vagy sem. Vagyis ha a kocsi tulajdonosa nem kíméli a járgányát, és széthajtja, akkor a gyári beállítású autó is tönkremehet, és ennek ellentetje is igaz, ha a chiptuningolt járművet megkíméli a tulajdonosa, akkor kultúrált vezetési stílus mellett hosszú ideig biztonságosan használható.

  1. Miként van hatással a chiptuning a jármű fogyaztására?

Több nézőpont van: ha a chiptuning megfelelően van kivitelezve – és ugye nem csupán a maximum teljesítmény közelében, hanem a teljes fordulatszámtartományban optimalizálja a motor működését – standard használat során nem hogy nem növeli, hanem épphogy még csökkenti is a kocsi fogyasztását akár 1 – 2 literrel is 100 km-enként. Másrészt viszont nem neveznénk tuningnak a chiptuningot, ha pl. egy jelentős teljesítményigénynél – mondjuk egy padlógáz benyomásánál az előzés biztonságot megkezdéséhez – nem növelné a fogyasztást, ugyanis a nagyobb teljesítmény leadásához abban az esetben is több üzemanyag kell, ha a tuning jótékony hatással volt a motor gazdaságos működésére is, mivel a tuningmódszerekkel az így hozzáférhető teljesítménynövekedés (hálistennek) általában jócskán felette van annak, mint amennyivel a gyárilag már eredendően rendesen beállított motor fogyasztása csökkenthető.

  1. Miért nem foglalkoznak az autógyárak már eleve a chiptuninggal, és úgy vinnék autóikat a piacra?

Általánosságan valóban elmondható, hogy egy – egy műszaki cikk legjobban akkor ismerhető meg, ha hosszú távon használjuk, az autógyárak pedig rendszerint elegendő mértékben optimalizált állapotban dobják piacra gyártmányaikat, és akkor még nem is említettük a folyamatos módosításokat, amiket a begyűjtött tapasztalatok alapján rangsorolnak. De akkor hogy lehet az, hogy még az ilyen, még több optimalizáláson átment típusok teljesítménye is büntetlenül tovább növelhető a chiptuning alkalmazásával? Ez azért van, mert az autógyárak a tuningolással nem csak a nagyobb teljesítményt szeretnék elérni, hanem egy füst alatt odafigyelnek a minél kisebb károsanyag kibocsátásra, a minél egyszerűbb és biztonságosabb vezethetőségre, valamint arra, hogy a termékeik még a nem éppen ideális körülmények között is lehetőleg hosszú ideig műküdjenek. Egyszerűen csak így kell csinálniuk, hiszen emberek tömegeinek tervezik járműiket, akik amint tulajdonosok lesznek, mind különböző feltételekkel használhatják a gyártmányokat (pl. hogy mit tankolnak a kocsiba). Másfelől pedig az autógyáraknak vannak nagyobb teljesítményű gyártmánytípusok is, amit az emberek egy része nem tud megvásárolni, mert pl ahol ők laknak, ott a biztosítás a nagy teljesítmény által túl drága lenne számukra, így hát nem az az evidens, ha az autógyár kihozza ezeknek a típusoknak a direkt legyengített változatát is?

  1. Megéri-e profi tuningcégekhez vinni a járgányunkat és emiatt kifizetni a többletköltségeket is?

Válaszunk mindenféleképpen igen, ugyanis ezek a profi cégek nem azért kerülnek többe az olcsóbb konkurenciájuknál, mert több a profitjuk, hanem mert ők (az olcsóbb cégekkel ellentétben) beszerzik a profi chiptuninghoz kellő szoftvereket, berendezéseket, és ezek azok, amik sokba kerülnek.

Havaianas, Ray Ban, Desigual, Autofolia, Online marketing 101, Chiptuning, Mr Massage

Havainas papucs
Ray ban napszemüveg
Autofolia
Kelahvagyonvedelem
Szonyegtisztito
Online marketing 101
Mrmassage
chiptuning
mybrands Desigual
chiptuning referenciaSzonyegtisztitas, Havaianas, Ray Ban, New Balance, Desigual, Autofolia, Online marketing 101, Budapestarak

Eladó új és használt Audi A6, BMW X3, eladó Tesla Model X, model S, best down pillow company

Eladó Audi A6
eladó bmw X3
new balance
luxury használt autó
Desigual
használtautó bmw
eladó tesla model s
best down pillow company
eladó tesla model x
famous sports quotesEladó új és használt Audi A6, BMW X3, eladó Tesla Model X, model S, best down pillow company

back to top of page

Protected by Copyscape Web Plagiarism Detector
Copyright © All rights reserved | design by DC
Legal Notice

Top