go back to MMC Chiptuning front page

Chiptuning történet

Megtörtént eset

Egy Volkswagen Passat 1.9TDI 105 LE 2006 gépjárművel rendelkező ügyfél járt nálunk nemrégiben, aki chiptuningot szeretett volna csináltatni az autójára. Nem tűnt túl nehéznek a munka kivitelezése, hiszen ebből a típusból pár száz darab programozása után, már rutinfeladatnak tűnik egy újabb tuning. Kiderült azonban a próbaindítást követően, hogy a műszerfalon a check engine visszajelző világít, ami a motor működésével kapcsolatos hibát jelez. Első lépésként így diagnosztizáltunk, kiolvastuk a hibatárolót. Világossá vált, hogy a részecskeszűrő működésével lehet probléma. 315000-et mutatott a km óra, ami azt jelenti (szervizkönyv hiányában) hogy ennyi már biztos van benne, de lehet akár több is. Ha a részecskeszűrő hibásan működik, az káros lehet a motor működésére, és ha a hiba hosszútávon fennáll, akkor az kárt okozhat a motorban és akár a turbó is tönkremehet.

Amennyiben a részecskeszűrő már nem tud teljesen automatikusan regenerálódni (bizonyos időközönként kiégetni a lerakódott kormot) akkor részleges dugulás jöhet létre. Ennek következményeként a kipufogógáz nem képes megfelelően távozni, megnő a nyomás, lerakódik a korom a kipufogórendszerben, és turbó lapátjain is. Mivel ez a dugulás fojtja a motort, a folyamat akár vészüzemhez és a motor letiltásához is vezethet. A turbó lapátjain lerakódott korom miatt a változó geometria megszorulhat, vagy csak szűkebb tartományban lesz képes mozogni. A turbó rendeltetésszerű működése közben a lapátjai változtatják a szögüket a fordulatszám függvényében , így az adott terheléshez a motor a megfelelő turbónyomást kapja. Ha a változó geometria megszorul – a lapát pozíciójának függvényében – a turbónyomás lehet túl magas vagy túl alacsony is, így az értéke biztosan nem lesz megfelelő, és ha túl magas nyomásértéken működik, idő előtt tönkremehet.

Az ügyféllel való egyeztetés közben kiderült, hogy pár hónapja vették az autót, és korábban a turbó nem volt felújítva vagy cserélve, illetve pár nappal később 2000 km-es távolságra indulnának. Azt ajánlottam, hogy először szüntessük meg a részecskeszűrő hibás működését: részecskeszűrő csere vagy ideiglenes kiiktatás segítségével, majd ellenőrizni kell a turbó lapátjait, hogy van-e kokszlerakódás és a változó geometria könnyen mozog-e vagy éppen szorul. A chiptuning csak abban az esetben javasolt, ha mindez ellenőrzésre került és az autó hibamentesen működik.

Az ügyfelet azonban nem érdekelték a hibajelenségek és mindenképpen szerette volna a chiptuningot. Miután közöltem, hogy a részecskeszűrő probléma megszüntetésében, amely most az elsődleges és a legfontosabb tennivaló, tudok segíteni, viszont az említett hibajelenség miatt a chiptuningot nem vállalom. Az ügyfél kért húsz perc gondolkodási időt, végül anélkül távozott, hogy a részecskeszűrő javítását igénybe vette volna. A döntését nem indokolta meg, talán arra gondolt, hogy elviszi máshová, ahol a chiptuningot zokszó nélkül megcsinálják, ha kellőképpen kitartó. Azt azonban figyelmen kívül hagyta, hogy nagy az esély arra, hogy az autó útközben lerobban és a végén trélerrel kell elszállítani. Mindenki rábízom, hogy milyen tanulságot von le ebből a történetből.

Kategória: Egyéb Címke: , ,
back to top of page

Protected by Copyscape Web Plagiarism Detector
Copyright © All rights reserved | design by DC
Legal Notice

Top